Általában a délutáni tea mellé fogyasztják, sűrű tejszínkrémmel és eperlekvárral. Az enyémre vaj és házi meggylekvár került. Állítólag a britek között is ki így eszi, ki úgy. Találtam olyan változatot, aminek a tésztájába apróra vágott gyümölcsöt kevertek. Pillanatok alatt elkészül, és szerintem vacsorára vagy reggelire is tökéletes.
Hozzávalók:
300 gramm finomliszt
2 tk. sütőpor
1 jókora csipet só
75 gramm vaj
50 gramm cukor
1 tojás
fél mokkáskanál vaníliaőrlemény
120 ml tejszín
egy kevés tej, amivel sütés előtt megkenjük a tetejét.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. a száraz hozzávalókat összemértem és belemorzsoltam a vajat. Azt követően került hozzá a tejszín és a tojás. Lágy tésztát kaptam, amit tilos sokáig dagasztani, a lényeg, hogy összeálljon és már kész is. Alaposan meglisztezett deszkára borítottam. Kézzel nagyjából 3 cm vastagra lapogattam, és egy 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam a tésztát. Nekem 10 db lett belőle. Sütőpapírral bélelt lemezre helyeztem, tejjel lekentem és 20 perc alatt készre sütöttem a sütiket. Langyosan tálalva az igazi, de maradt még ma reggelre is belőle, másnaposan is tökéletes volt. A receptet ebben a könyvben találtam.