Az angolok édes zsömléje, a SCONE.

Általában a délutáni tea mellé fogyasztják, sűrű tejszínkrémmel és eperlekvárral. Az enyémre vaj és házi meggylekvár került. Állítólag a britek között is ki így eszi, ki úgy. Találtam olyan változatot, aminek a tésztájába apróra vágott gyümölcsöt kevertek. Pillanatok alatt elkészül, és szerintem vacsorára vagy reggelire is tökéletes.

Hozzávalók:

300 gramm finomliszt

2 tk. sütőpor

1 jókora csipet só

75 gramm vaj

50 gramm cukor

1 tojás

fél mokkáskanál vaníliaőrlemény

120 ml tejszín

egy kevés tej, amivel sütés előtt megkenjük a tetejét.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. a száraz hozzávalókat összemértem és belemorzsoltam a vajat. Azt követően került hozzá a tejszín és a tojás. Lágy tésztát kaptam, amit tilos sokáig dagasztani, a lényeg, hogy összeálljon és már kész is. Alaposan meglisztezett deszkára borítottam. Kézzel nagyjából 3 cm vastagra lapogattam, és egy 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam a tésztát. Nekem 10 db lett belőle. Sütőpapírral bélelt lemezre helyeztem, tejjel lekentem és 20 perc alatt készre sütöttem a sütiket. Langyosan tálalva az igazi, de maradt még ma reggelre is belőle, másnaposan is tökéletes volt. A receptet ebben a könyvben találtam.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük