Ez a briós, nem az a briós!

Megint a brit River Cottage kézikönyvből sütöttem. A könyv szerint ez egy jellegzetes francia kenyér. Dús és kicsit édes, mivel rengeteg vaj és tojás van benne. Nagyon népszerű Franciaországban. Eszik reggelire kávé mellé, több édesség alapja, de pirítósként csirkemájpástétommal tálalva is tökéletes élményt nyújt.

A tészta nagyon lágy, ezért egyszerűbb, konyhai robotgéppel dagasztani.

Ezt követően a tészta 1 éjszakát a hűtőben pihen. A vaj megszilárdul benne, és ezért másnap könnyebb formázni. Én most a könyv ajánlata szerint, két kisebb veknit formáztam belőle, de lehet több kisebb zsemlét is készíteni belőle.

Hozzávalók:

400 gramm kenyérliszt

5 gramm porélesztő

10 gramm só

90 ml meleg tej

2 evőkanál cukor

100 gramm puha vaj

4 közepes méretű tojás

A veknik lekenéséhez 1 közepes méretű tojás és 2 evőkanál tej.

A hozzávalókból legalább 10 percig lassú sebességen sima és fényes tésztát dagasztunk. A tésztát gömbölyítjük, és szorosan lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Egy tiszta nejlonzacskó tökéletes erre a célra. Másnap a tésztát kivéve a hűtőből 2 részre osztjuk és tetszőlege formájú kenyereket formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és letakarjuk ismét zacskóval. Mivel a tészta hideg, nagyon lassan kelnek meg a veknik a duplájukra. (Akár-3-4 óra is lehet.)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tészták felületét lekenjük a tejjel elkevert tojással, és nagyjából 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Könnyen odakap, érdemes mellé csücsülni, vagy többször ránézni, hogy ne kapjon kissé oda, mint az enyémek.

Ebből a könyvből dolgoztam.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük