
Ettől nő New York-ban a rendőrök feneke, és nagyritkán a békéscsabaiaké is. A recept Limara érdeme. Csak saját felelősségre, csak akkor, ha utána van lehetőséged lemozogni.
Hozzávalók:
Tej 2dl
Cukor 5dkg
Élesztő 25g
Finomliszt 50dkg
Só 1 teáskanál
Tojás 2db
Vaj (puha) 10dkg
A sütéshez bő olaj.
A tejet felfuttattam a megmelegített tej felében. A hozzávalókat egy nagy keverőtálba tettem a vaj kivételével, a közepébe került az élesztő és 4-5 percig dagasztottam, ezt követően pedig apránként adtam hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Puha, de nem ragadós, jól nyújtható tészta kell, hogy legyen. 1 óra kelesztés után, vékonyan belisztezett deszkára borítottam a tésztát, kinyújtottam 1 cm vastagra és fánkszaggatóval kiszaggattam, a közepét pedig egy kicsi szaggatóval szintén kiszúrtam. A leeső darabokat óvatos mozdulatokkal összegyúrtam, újra nyújtottam és szaggattam. A megformázott fánkok konyharuhával letakarva még 30 percig pihentek. Bő, nem túl forró olajban 1-1 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütöttem. A kisült fánkok felét még forrón vaníliás cukorba forgattam, a másik adagot olvasztott csokiba mártottam és díszítő cukorkákat szórtam rájuk. Limara szerint a díszítés csak a készítő fantáziáján múlik, ő karamell szószba mártotta a fánkjait, de lehet rá mandulát, vagy aprított diót szórni.