Az amerikai zsaruk klasszikus fánkja

Ettől nő New York-ban a rendőrök feneke, és nagyritkán a békéscsabaiaké is. A recept Limara érdeme. Csak saját felelősségre, csak akkor, ha utána van lehetőséged lemozogni.

Hozzávalók:

Tej 2dl

Cukor 5dkg

Élesztő 25g

Finomliszt 50dkg

Só 1 teáskanál

Tojás 2db

Vaj (puha) 10dkg

A sütéshez bő olaj.

A tejet felfuttattam a megmelegített tej felében. A hozzávalókat egy nagy keverőtálba tettem a vaj kivételével, a közepébe került az élesztő és 4-5 percig dagasztottam, ezt követően pedig apránként adtam hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Puha, de nem ragadós, jól nyújtható tészta kell, hogy legyen. 1 óra kelesztés után, vékonyan belisztezett deszkára borítottam a tésztát, kinyújtottam 1 cm vastagra és fánkszaggatóval kiszaggattam, a közepét pedig egy kicsi szaggatóval szintén kiszúrtam. A leeső darabokat óvatos mozdulatokkal összegyúrtam, újra nyújtottam és szaggattam. A megformázott fánkok konyharuhával letakarva még 30 percig pihentek. Bő, nem túl forró olajban 1-1 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütöttem. A kisült fánkok felét még forrón vaníliás cukorba forgattam, a másik adagot olvasztott csokiba mártottam és díszítő cukorkákat szórtam rájuk. Limara szerint a díszítés csak a készítő fantáziáján múlik, ő karamell szószba mártotta a fánkjait, de lehet rá mandulát, vagy aprított diót szórni.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük