Néhányan jeleztétek felém, hogy nem fair dolog hétfőn este 9 óra körül aranygaluskáról posztolgatni a Facebookra. Pedig finom volt, bitang jól sikerült. Természetesen most is először Limara receptjeit néztem át, és megint az övé volt a befutó. Eredeti recept: itt!

 

Az elkészítésében nincs semmi ördöngösség, viszonylag keveset kell vele foglalkozni, de a kelesztésen nem lehet spórolni. Nekem nagyjából 4 órámba került az elkészítése.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

1 csipet só

3-4 ek. cukor

3 tojás sárgája

fél citrom reszelt héja

kb. 2.5 dl tej

5 dkg olv. vaj

2,5 dkg élesztő

A rétegezéshez:

kb. 15 dkg őrölt dió (vagy inkább 20 dkg)

4-5 ek. cukor (ízlés szerint)

kb. 8 dkg olvasztott vaj

A tészta hozzávalóiból dagasztógép segítségével kalács állagú tésztát készítettem. Az olvasztott vajat csak akkor kezdtem beleadagolni, amikor a tészta már nagyjából összeállt. Viszonylag nehezen vette fel, de muszáj alaposan beledolgozni a tésztába. Ezt követően 45 perc alatt letakarva a duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát enyhén lisztes felületen csak kézzel egy kicsit kilapítottam, és egy kisebb méretű fánk szaggatóval kiszúrtam. A fánkocskákat olvasztott vajba mártottam, majd jó alaposan átforgattam a cukrozott darált dióban. 28 cm átmérőjű kerek tortaformába rétegeltem, nem túl szorosan egymáshoz, két sorban. Ismét következett 45 perc kelesztés. Addig a sütő 180 fokra melegedett. Az én sütim 35 perc alatt sült készre, de 40 perc alatt sem lett volna semmi baja. A tetejére a sütés felénél sütőpapírt tettem, különben nagyon megégett volna a teteje, de a közepe nyersen nem az igazi.

Sodó helyett meleg vaníliás pudinggal tálaltam.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük