Néhányan jeleztétek felém, hogy nem fair dolog hétfőn este 9 óra körül aranygaluskáról posztolgatni a Facebookra. Pedig finom volt, bitang jól sikerült. Természetesen most is először Limara receptjeit néztem át, és megint az övé volt a befutó. Eredeti recept: itt!

Az elkészítésében nincs semmi ördöngösség, viszonylag keveset kell vele foglalkozni, de a kelesztésen nem lehet spórolni. Nekem nagyjából 4 órámba került az elkészítése.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 csipet só
3-4 ek. cukor
3 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja
kb. 2.5 dl tej
5 dkg olv. vaj
2,5 dkg élesztő
A rétegezéshez:
kb. 15 dkg őrölt dió (vagy inkább 20 dkg)
4-5 ek. cukor (ízlés szerint)
kb. 8 dkg olvasztott vaj
A tészta hozzávalóiból dagasztógép segítségével kalács állagú tésztát készítettem. Az olvasztott vajat csak akkor kezdtem beleadagolni, amikor a tészta már nagyjából összeállt. Viszonylag nehezen vette fel, de muszáj alaposan beledolgozni a tésztába. Ezt követően 45 perc alatt letakarva a duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát enyhén lisztes felületen csak kézzel egy kicsit kilapítottam, és egy kisebb méretű fánk szaggatóval kiszúrtam. A fánkocskákat olvasztott vajba mártottam, majd jó alaposan átforgattam a cukrozott darált dióban. 28 cm átmérőjű kerek tortaformába rétegeltem, nem túl szorosan egymáshoz, két sorban. Ismét következett 45 perc kelesztés. Addig a sütő 180 fokra melegedett. Az én sütim 35 perc alatt sült készre, de 40 perc alatt sem lett volna semmi baja. A tetejére a sütés felénél sütőpapírt tettem, különben nagyon megégett volna a teteje, de a közepe nyersen nem az igazi.
Sodó helyett meleg vaníliás pudinggal tálaltam.